Print Page | Close Window

Johor Bahru ke Pulau Pinang

Printed from: NGV Community Forum
Topic URL: http://www.ngvcommunity.com/topic.asp?TOPIC_ID=853
Printed on: 26/10/2014

Topic:


Topic author: Abu Razin
Subject: Johor Bahru ke Pulau Pinang
Posted on: 24/05/2007 10:49:24 AM
Message:

Unser saya hanya boleh pergi sejauh 120/148 km dengan RM8.00/tangki.

Dari Senai NGV station saya akan isi di ;

  • Kluang NGV Station : 12km dari tol Air Hitam atau ikut jalan Selong/Bandar Tenggara pun okey, jimat tol.

  • Ayer Keroh NGV Station : lebih kurang -+8km juga dari tol Ayer Keroh

  • Senawang NGV 24 hours Station : rasanya tak sampai 5 km dari tol Senawang

  • Subang NGV 24 hours Station : di bulatan/roundabout dekat air port, kira2 8 ke 10 km dari tol Subang

  • Selepas Subang saya dah tak tau nak isi mana, tak sampai Ipoh dah kena guna petrol

  • Perai NGV Station : kat sini saya rasa lebih baik dari Ayer Keroh, boleh isi sampai RM9.80 berbanding Ayer Keroh RM8.++ sahaja.

Replies:


Reply author: rahmanhemdi
Replied on: 24/05/2007 1:34:03 PM
Message:

sama mcm saya, setiap kali balik seremban, isi full kat prai, boleh pakai sampai ipoh jer, lps tu pakai petrol, isi gas semula kat serdang. patutnya kena ada ngv station kat ipoh, baru senang.


Reply author: akastria
Replied on: 24/05/2007 1:41:53 PM
Message:

I guess PLUS & Petronas must work together to have NGV stations on North-South highways...not just simply "NAIK TOL"...it would benefit them both...& NGV'iers


Reply author: abgabas
Replied on: 24/05/2007 3:21:31 PM
Message:

I think Ipoh got NGV one station. Most of the taxi driver said that...dunno never been there...but last time i saw enviro taxi at Cameron Highland..if no station in Ipoh dun think that enviro can reach there..it monogas no petrol system


Reply author: clkong
Replied on: 24/05/2007 4:53:56 PM
Message:

I'm going to Penang end of this month. If there's a NGV station in Ipoh, it will be good news for all of us. Anyone have any news on this station?


Reply author: romy
Replied on: 24/05/2007 5:19:36 PM
Message:

So far no...my brother who is stay in ipo will inform me if they have one...


Reply author: eagle7
Replied on: 24/05/2007 6:23:50 PM
Message:

quote:
Originally posted by romy

So far no...my brother who is stay in ipo will inform me if they have one...



Hi Romy,

Can get your brother's help to verify these:-

Around Ipoh Jaya Jusco, JPJ area (http://www.ngv.com.my/topic.asp?TOPIC_ID=313)

Jelapang Ipoh (http://www.motortrader.com.my/asp/forum/topic.asp?TOPIC_ID=6667&whichpage=4)


Reply author: romy
Replied on: 25/05/2007 08:25:06 AM
Message:

Hi Eagle7,
Last time there is one NGV station somewhere near the Stadium PErak. Near by my house.... But nowdays no more already... I dunno y... But i will update everybody once i get latest info about the jelapang area...


Reply author: romy
Replied on: 25/05/2007 10:46:53 AM
Message:

HI Eagle7,
It is confirm, so far there is no NGV in Ipoh.
But there is one station that suppose to operate
by middle of next month according to the station.
Unfortunately it is somewhere Seri Iskandar, Tronoh.
Near by University Teknologi Petronas. Will operate middle of next month.

For those who is not familiar with this area. It is between
Ipoh & Lumut(Pulau Pangkor)

Address of this station
BANDAR UNIVERSITI
Lot 307 & 308, Bandar Universiti, Sri Iskandar, Tronoh
Tronoh 31570
Perak
Phone: 05-3711335
Service Hour: 24



Reply author: Harry
Replied on: 25/05/2007 11:58:33 AM
Message:

Why shud petronas fixed an NGV Station so far away from the PLUS Highway? Why Why Why?

We are not objecting for increasing the number of NGV filling stations but why can't they be sensible enought to look at the convenience of all those who have converted to NGV and travelling using the north south highway?

Just imagine to detour from the main highway out to Tronoh which is about 30-40 kilometers away from the nearest highway outlet?

Macam tak pakai otak aje ??? (Sori for being very rude)


Reply author: sni2007
Replied on: 25/05/2007 12:28:52 PM
Message:

but I'm using that road when going to penang (to avoid PLUS toll) it's good to have NGV there..

sg. buloh -> k.S.gor -> sbk bernam -> lumut -> changkat jering toll..cannot affort old road to bandar baru/kulim too much lap & corner.

but agree with harry, petronas shud look into this matter.. to install more NGV stn along plus highway such in R&R, not outside highway.


Reply author: Masterpiece
Replied on: 25/05/2007 2:33:03 PM
Message:

The NGV station locator has been updated with station:
Northern Zones : Bdr Uni Tun Iskandar


Reply author: romy
Replied on: 25/05/2007 3:10:31 PM
Message:

Harry,
Bandar UNiversity is near by UTP(Universiti Teknologi Petronas).
So I think, I do not elaborate much on this.

SNI2007,
distance fr lumut to sri iskandar about 30 kilometre & it takes u about
20 minutes jurney for one way... are you willing to detour your journey?


Reply author: fongch
Replied on: 15/06/2007 11:01:41 PM
Message:

I plan go to Singapore on next week from KL.
My Naza Ria full tank can only arrival Melaka about 150KM. I have done by last week.
If after refill full tank in Melaka, so where should I can refill ?


Reply author: Masterpiece
Replied on: 15/06/2007 11:22:02 PM
Message:

Have a look to the NGV locator.http://ngvlocator.comom
There you can see on the North South route how much KM you have to drive until the next filling station.
It's on you to make the choice to drive all the way on NGV or you go straight on to Senai and drive 40 km on Petrol.


Reply author: eagle7
Replied on: 16/06/2007 01:12:26 AM
Message:

quote:
Originally posted by fongch

I plan go to Singapore on next week from KL.
My Naza Ria full tank can only arrival Melaka about 150KM. I have done by last week.
If after refill full tank in Melaka, so where should I can refill ?




Below are the distance between Air Keroh NGV station and ...

Datin Halimah - 201KM
Tampoi Utama - 200KM
Gangsa Gudang - 220KM
Pasir Gudang - 200KM
Kluang - 136KM
Senai - 193KM

So your next nearest refill station will be Kluang


Reply author: fongch
Replied on: 17/06/2007 12:05:03 PM
Message:


Kluang NGV Station : -+8km dari tol Air Hitam atau ikut jalan Selong/Bandar Tenggara pun okey, jimat tol.

Easy to find ?


Reply author: SilverStar
Replied on: 18/09/2007 8:10:48 PM
Message:

Dear All...

I was in Ipoh last week and tried to call the
Petronas station in Bandar Iskandar in Tronoh
just to check if they have started the NGV service.

I called Telekom Directory(103)for the
number but was mistakenly given Petronas Dagangan
in Perak.

I had a good chat and a friendly person who
attended my call and he has mentioned that
there isnt any NGV stations in Ipoh at the moment.

The one in Tronoh will be in operation soon..date is unknown.

But the good part is that he mentioned that beginning from
2008..there will be several NGV stations in Ipoh itself
and location is in Ipoh town!!!...and he has also mentioned
the Taiping NGV station will be open soon!!!!...yahoooo

Anyone in Taiping to confirm this??


Reply author: Abu Razin
Replied on: 17/01/2008 12:50:42 PM
Message:

Berita Baik.............

Petronas baru akan dibuka di Air Hitam ( kurang 1 km dari tol Air Hitam )menghala ke Kluang.


Kerja-kerja menanam cerucuk telah berjalan.

Bye


Reply author: abgabas
Replied on: 17/01/2008 1:38:00 PM
Message:

wah bagus ni...berita baik utk yang selalu ulang alik ke johor mcm aku...tak perlu lagi travel 28km pergi balik just to get RM6.90 je gas yang boleh di isi...hopefully 2-3 bulan lagi siap laa


Reply author: mas6655
Replied on: 16/06/2008 10:22:49 AM
Message:

[font=Century Gothic]Assalamualaikum wbr dan salam sejahtera.
Pengalaman saya, guna Unser 1.8M: Melaka ke Penang (Isi NGV di Nilai,Shah Alam dan Prai). Round Penang 2 hari 1 malam. Keluar semula isi di Prai dan ke Cameron Highland 1 malam. Esoknya balik ke Melaka. NGV abis kat lepas Tapah (Saya guna 3 silinder). Kat Shah Alam isi semula dan terus ke Melaka. Jumlah kos NGV keseluruhan cuma RM75.60 sahaja. Alhamdulillah.
Sekarang dah boleh isi di Rawang baru ke Utara....


Reply author: mas6655
Replied on: 16/06/2008 10:24:00 AM
Message:

Sila kongsi idea di sini: http://ngvmelaka.blogspot.com


Reply author: mohdnasir
Replied on: 30/06/2008 4:04:31 PM
Message:

breder,

kalau nak ke penang, jgn lupa isi ngv kat rawang (ada 3 station petronas yg ada ngv, keluar tol rawang (turn left dlm 1 k/m or turn right dlm 1 k/m)

ipoh belum ada station ngv berdekatan PLUS


Reply author: purple_EJ7
Replied on: 04/08/2008 5:18:59 PM
Message:

quote:
Posted - 17/01/2008 : 12:50:42 PM Berita Baik.............

Petronas baru akan dibuka di Air Hitam ( kurang 1 km dari tol Air Hitam )menghala ke Kluang.


Kerja-kerja menanam cerucuk telah berjalan.

Bye


Is this station functioning yet? It's already in Petronas' list but can someone please confirm this?

My family is planning to go to Skudai for my sister's convocation at UTM. We will be staying at my brother in law's house at Taman Cahaya Masai. I plan to refill at Kulim, Rawang, Senawang, Melaka or Air Hitam and lastly any station in JB. If anyone can suggest a better fill up sequence, it will be of great help.

Thanks in advance.


Reply author: osma0130578
Replied on: 04/08/2008 5:37:13 PM
Message:

Saya pun dari Prai balik seremban. Dari Selatan ke utara, isi kat Rawang NVG. Boleh sampa ke susur kuala Kangsar. Dari prai , boleh sampai ke R&R selepas Simpai Pulai. Kita akan buat NGV kat kamunting. harap tunggu. Satu lagi, akan ada doughter station kat Simpai Pulai. .

TQ


Reply author: cpchin
Replied on: 04/08/2008 5:38:02 PM
Message:

Go to

http://www.ngvlocator.com/ngvlocator/index.html

to confirm if it is open .


Reply author: osma0130578
Replied on: 05/08/2008 08:39:03 AM
Message:

Akan ada dua NGV kat Kamunting/Taiping. Ada masalah laluan sedikit. Mungkin paling cepat akhir tahun ni.
NGV Batu Beremdam boleg guna.(operasi 24 jam). Minggu ni , NGV Seremban Tamping 2 mungkun boleh guna.

NGV Bukit Minyak,Prai dah lama beroperasi. Tak ramai yang guna!!!TK


Reply author: feichukung
Replied on: 05/08/2008 3:15:26 PM
Message:

planning to go back kelantan tomorow from kl.... no ngv station all the way at all....:( so sad
long time no pump petrol liao.... dompet going to sakit d....


Reply author: yeo911
Replied on: 06/08/2008 07:47:30 AM
Message:

station at kamunting not help much for those from kl to pg. should set up at ipoh town.


Reply author: osma0130578
Replied on: 06/08/2008 4:38:52 PM
Message:

Be passion. Daugther staion at Ipoh soon. Besok, if everything okay, NGV Senawang Tampin 2 boleh pakai. Kamunting NGV proposed 10 Km from plus exit Kamunting.

For those north bound, Seremban 2 NGV, banyak pump.. tak tunggu lama.

TQ


Reply author: osma0130578
Replied on: 07/08/2008 09:00:31 AM
Message:

Mari berkongsi

Mungkin ada yg tak clear macamana kehausan berlaku. Saya explain sikit.... (khas utk keluarga MOEG sahaja ----> For your eyes only). Jgn lupa tengok attachment sekali !!!



Saya explain properties fuel & effect nya bukan system/generation. Kes kalau pakai 100% NGV.


Minyak engine kita akan melincirkan bahagian yg bergerak didalam engin. Minyak drp oil sump di hantar ke beberapa bahagian contohnya bearing di crank shaft, bearing2 lain (yg kat piston, etc). Dibahagian atas engine, minyak pelincir dihantar kpd cam shaft (yg menggerakkan valve, valve train) dan "kaum kerabatnya".



Gas terbakar pada suhu yang tinggi berbanding petrol. Oleh itu, menghasilkan lebih NOX. Pembakaran NGV yang bagus menghasikan lebih banyak air, berbanding dgn petrol. NOX + Air = Asid Nitric. Ada sedikit akan masuk ke bahagian bawah engin disebabkan oleh blowback (melalui sipi2 piston ring dan scrapper). ia akan bercampur dengan lubricant. Proses NOX, Air, Asic Nitric, Lube ini dipanggil Nitration. Dipendekkan cerita, lubricant performance akan cepat turun, disebabkan oleh highe level of oxidation dan acidity.



Minyak engin yang sama akan di hantar ke kawasan (top engine) cam shaft, rocker arm, valve train dan "kaum kerabatnya". Kawasan ini banyak berlaku geseran (sebab banyak bergerak). Disebabkan oxidation dan acidity ----> lubricant performance dah turun, akan berlaku "wear and tear" yg lebih cepat. Bukan setahun dua..... Kalau life kereta 30tahun, mungkin effect dia kita nampak selepas 10 tahun menggunakan NGV atau lebih cepat.



Ada 2 jenis valve (nak senang imagine, rupa valve ni macam huruf "T"). ---> ada dalam gambar di attachment (rupa yang sebenar).

a. Satu inlet/intake valve, dimana bahan bakar masuk ke kebuk pembakaran.
b. Satu lagi exhaust valve, dimana exhaust gas keluar drp kebuk pembakaran selepas berlaku pembakaran dalam engine.



Bila engin di hidupkan, inlet valve & exhaust valve, akan silih berganti terbuka dan tertutup. Ianya di kawal oleh cam shaft (bahasa melayu : aci sesondol), atau electronic (kalau yg camless system). Bahagian yg sepatutnya di beri pelinciran akan dapat minyak pelincir. Sedikit (jumlah yg amat sedikit) akan ke "Valve Seat".

Kalau pakai petrol, ada bahan dalam petrol tu bila terbakar akan jadi "ash". Ash ni le yg akan jadi luricants kat valve seat (bersama2 dgn jumlah lubricant yg amat sikit tadi).

Kalau pakai NGV, semua habis dibakar..... yg ada kat valve seat cuma lubricants (yg sikit) tu aje. Jadi.... minyak pelincir yg khas utk CNG ada additional booster utk "anti wear".



Macam macam lagi le....



Kalau utk bahasa yg lagi mudah.... pakailah recommendation OEM (petrol & lubricants) dgn sikit2 alteration. Contohnya, pakai NGV dan petrol selang seli. Utk counter the effect NGV, pakai minyak engin yg lebih superior drp recommended by OEM contohnya API SM, ILSAC GF4. Lepas tu, kalau biasa pakai minyak engine sampai 25,000 KM (dengan PETROL), gunakanlah sehingga .... mungkin 10,000 KM aje. Ini lebih kurang ajeā€¦ tak ada jaminan (harga minyak pun tak dijamin tak akan naik lagi kannnnnnnnā€¦)





Mudah-mudahan selamat.




Reply author: osma0130578
Replied on: 07/08/2008 09:02:44 AM
Message:

Lupa satu lagi, article tersebut sumbangan insan tak dikenali. Ucapan terima kasih kepada beliau.


Reply author: bwlim
Replied on: 05/04/2009 12:15:49 AM
Message:

quote:
Originally posted by abgabas

I think Ipoh got NGV one station. Most of the taxi driver said that...dunno never been there...but last time i saw enviro taxi at Cameron Highland..if no station in Ipoh dun think that enviro can reach there..it monogas no petrol system


Reply author: lwlty
Replied on: 06/04/2009 8:06:24 PM
Message:

holiday at Genting.

Kluang-genting-kluang

start pump AT AIr hitam -melaka-Sungai besi-Genting-Batu cave -melaka- Air hitam -kluang. total NGV RM 31.50 .

Lagi murah dari bayar Toll


NGV Community Forum : http://www.ngvcommunity.com/

© 2006-2014 Copyright Hydrotech Enterprise - http://www.hydrotechmy.com

Close Window